yderligere information om avlsanbefalinger og rekvisitioner

Bemærk at avlsanbefalingerne træder i kraft fra 1.marts 2019.

For at få avlsanbefalinger på stambøgerne, ”Denne hund er avlet efter Dansk Terrier Klub og Dansk Kennelklubs avlsanbefalinger”, skal følgende være opfyldt for parringer efter 1. marts 2019:

 

1.  Begge forældredyr skal før parring være præmieret på en FCI/DKK anerkendt udstilling med mindst Very good eller være eksteriørgodkendt på et eksteriørarrangement.

2.  Mindst et af forældredyrene, skal være DNA testet genetisk fri for Spinocerebellar Ataxia (early-onset) SCA KCNJ10, inden parring.

3.  Mindst et af forældredyrene, skal være DNA testet genetisk fri for Spinocerebellar Ataxia (late-onset) SCA-LOA CAPN1, inden parring.

4.  Mindst et af forældredyrene, skal være DNA testet genetisk fri for Primær Linse Luksation PLL, inden parring.

5.  Begge forældredyr skal før parring være øjenundersøgt af et medlem af Den Danske Dyrlægeforenings øjenpanel eller anden af DKK godkendt øjendyrlæge. Undersøgelsen kan tidligst foretages når hunden er 12 måneder gammel. En øjenattest må ikke være ældre end 12 måneder gammel på parringstidspunktet.

 

Dette betyder at mindst en af forældredyrene skal være registreret genetisk fri for de 3 DNA test, samt at begge forældre skal have registreret en øjenlysningsresultat og udstillingsresultat/eksteriørgodkendelse på hunden i Hundeweb før parring, for at få avlsanbefalinger på stambøgerne til afkom.

 

For at få registreret DNA resultater og øjenlysning, skal der købes rekvisitioner til dette før undersøgelsen udføres – rekvisitionerne skal med til dyrlægen, som skal tjekke hundens ID før der udtages blod til DNA test, når svaret kommer fra laboratoriet, skal dette indsendes til DKK sammen med den rekvisition som dyrlægen har stemplet og underskrevet. Øjenlysningsresultater bliver registreret direkte ind i Hundeweb af øjenlyser, når undersøgelsen foregår i Danmark.

 

DNA test foretaget tidligere, kan registreres mod at der købes rekvisition og testsvaret indsendes sammen med dokumentation på at det er en dyrlæge der har udtaget prøvematerialet og verificeret hundens ID. Fra nogle laboratorier fremgår dette af certifikaterne, men ikke fra alle og der skal der så indsendes dokumentation.

Ovennævnte gælder også, hvis man bruger en udenlandsk avlspartner.

Rekvisitionerne for SCA, SCA-LOA og PLL er nu også tilgængelige at købes på hundeweb – husk at minde medlemmerne om, at der skal købes rekvisitioner inden man tager til dyrlægen og får udtaget blod til DNA test eller udført en øjenlysning.

 

DNA test som er lavet før d.d., kan blive registreret mod at man køber en rekvisition og indsender testsvaret inkl. dokumentation for, at en dyrlæge har udtaget prøvematerialet, hvis dette ikke fremgår af certifikatet.


Fremgangsmåde for indsendelse af ældre DNA-tests:

DKKs sundhedsudvalg accepterer også ældre DNA tests af LOA, SCA og PLL, så længe de er blevet lavet via en dyrlæge, der har kontrolleret hundens chip nr., og derefter sendt prøven videre til et godkendt laboratorie.  Og at det enten fremgår af laboratoriets svar hvilken dyrlæge, der har udtaget skrabet/blodprøven, eller at man har et papir fra dyrlægen, der dokumenterer, at vedkommende har udtaget prøven.

Proceduren er stadig: DKKs Hundeweb (find ”Rekvisitioner” – ” Øjen-/Andre undersøgelser” – log på ”min side”) og find den pågældende hund du skal have undersøgt.

Men derefter skal man udfylde med dags dato – altså ikke den dato testen er blevet foretaget, men den dag du bestiller rekvisitionen – og derefter finde navnet på den pågældende dyrlæge, der i sin tid udtog prøven på hunden. DKKs rekvisitionsbestilling vil nemlig ikke acceptere datoer ældre end dags dato.

Og så betale og vente på, at systemet sender rekvisitionen til din mail.

Når du har modtaget denne, vedhæfter du rekvisition, beviset fra dyrlægen og laboratorieresultatet i en mail til DKKs Sundhedsudvalg, der lægger resultatet op på den pågældende hunds side i hundeweb.