Avlsanbefalinger for parson russell terrier

Som det blev vedtaget på et racemøde og ved senere afstemning i racegruppen, blev ønskerne om avlsanbefalinger sendt videre til Dansk Kennel Klubs Sundhedsudvalg. 

Svaret er blevet modtaget 10. januar 2019:

"På DKK sundhedsudvalgs møde i December 2018, blev jeres henvendelse angående yderligere avlsanbefaling på Parson Russel Terrier behandlet.

 

Sundhedsudvalget godkender at der indføres avlsanbefalinger, med følgende ordlyd:

 

  • Mindst et af forældredyrene, skal være DNA testet genetisk fri for Spinocerebellar Ataxia (early-onset) SCA KCNJ10, inden parring.
  • Mindst et af forældredyrene, skal være DNA testet genetisk fri for Spinocerebellar Ataxia (late-onset) SCA-LOA CAPN1, inden parring.
  • Mindst et af forældredyrene, skal være DNA testet genetisk fri for Primær Linse Luksation PLL, inden parring.
  • Begge forældredyr skal før parring være øjenundersøgt af et medlem af Den Danske Dyrlægeforenings øjenpanel eller anden af DKK godkendt øjendyrlæge. Undersøgelsen kan tidligst foretages når hunden er 12 måneder gammel. En øjenattest må ikke være ældre end 12 måneder gammel på parringstidspunktet.

 

Sundhedsudvalget anbefaler at avlsanbefalingen træder i kraft tidligst pr. 1. marts 2019, således at opdrætterne har rimelig tid, til at få testet avlsdyrene inden parring og der skal også oprettes rekvisitioner, til registrering af DNA resultaterne.

 

Der henvises til DKK gældende regler for registrering af DNA resultater https://www.dkk.dk/stambog-og-registrering/sundhedsundersøgelser/dna-test

samt til DKK’s etiske anbefalinger for avl, punkt 5 https://www.dkk.dk/alle-emner/opdræt/etiske-anbefalinger-til-opdræt

Hvis en hund er DNA testet som bærer af en recessiv sygdom, bør avlspartneren være testet og fundet genetisk fri for den samme sygdom. Det påhviler ejeren af såvel tæve som hanhund, at oplyse om eventuelle DNA test resultater, før der indgås aftale om parring.”

 

Venligst bekræft at klubben godkender og ønsker avlsanbefalingen indført som ovenfor.

 

Har i nogle spørgsmål, er i velkomne til at kontakte mig.

 

Med venlig hilsen/Kind regards,
DANSK KENNEL KLUB

Britta Sørensen

Sundhedsafdeling/Sekretær for DKK's sundhedsudvalg/Overførsler
Direkte telefon:+45 56 18 81 34
Telefontid: Mandag - fredag 10:00 - 12:00

Yderligere uddybning kan læses her:
"

For at få avlsanbefalinger på stambøgerne, ”Denne hund er avlet efter Dansk Terrier Klub og Dansk Kennelklubs avlsanbefalinger”, skal følgende være opfyldt for parringer efter 1. marts 2019:

 

  1. Begge forældredyr skal før parring være præmieret på en FCI/DKK anerkendt udstilling med mindst Very good eller være eksteriørgodkendt på et eksteriørarrangement.
  2. Mindst et af forældredyrene, skal være DNA testet genetisk fri for Spinocerebellar Ataxia (early-onset) SCA KCNJ10, inden parring.
  3. Mindst et af forældredyrene, skal være DNA testet genetisk fri for Spinocerebellar Ataxia (late-onset) SCA-LOA CAPN1, inden parring.
  4. Mindst et af forældredyrene, skal være DNA testet genetisk fri for Primær Linse Luksation PLL, inden parring.
  5. Begge forældredyr skal før parring være øjenundersøgt af et medlem af Den Danske Dyrlægeforenings øjenpanel eller anden af DKK godkendt øjendyrlæge. Undersøgelsen kan tidligst foretages når hunden er 12 måneder gammel. En øjenattest må ikke være ældre end 12 måneder gammel på parringstidspunktet.

 

Dette betyder at mindst en af forældredyrene skal være registreret genetisk fri for de 3 DNA test, samt at begge forældre skal have registreret en øjenlysningsresultat og udstillingsresultat/eksteriørgodkendelse på hunden i Hundeweb før parring, for at få avlsanbefalinger på stambøgerne til afkom.

 

For at få registreret DNA resultater og øjenlysning, skal der købes rekvisitioner til dette før undersøgelsen udføres – rekvisitionerne skal med til dyrlægen, som skal tjekke hundens ID før der udtages blod til DNA test, når svaret kommer fra laboratoriet, skal dette indsendes til DKK sammen med den rekvisition som dyrlægen har stemplet og underskrevet. Øjenlysningsresultater bliver registreret direkte ind i Hundeweb af øjenlyser, når undersøgelsen foregår i Danmark.

 

DNA test foretaget tidligere, kan registreres mod at der købes rekvisition og testsvaret indsendes sammen med dokumentation på at det er en dyrlæge der har udtaget prøvematerialet og verificeret hundens ID. Fra nogle laboratorier fremgår dette af certifikaterne, men ikke fra alle og der skal der så indsendes dokumentation.

Ovennævnte gælder også, hvis man bruger en udenlandsk avlspartner."

Med venlig hilsen/Kind regards,

DANSK KENNEL KLUB

Britta Sørensen

Sundhedsafdeling/Sekretær for DKK's sundhedsudvalg/Overførsler
Direkte telefon:+45 56 18 81 34
Telefontid: Mandag - fredag 10:00 - 12:00
Nyheder


To afstemninger i racegruppen
Det er nu muligt at gå ind og stemme på "Min side" - "Afstemninger" - om de to nedenstånede emner.

OBS: Der står i overskriften, at det er en avlsrestriktion i parson terrier, men som det står nævnt i teksten, er det korrekte at der er tale om en anbefaling - en lille men væsentlig detalje.

Afstemningerne kører fra den 24. januar til og med den 7. februar 2020.


Anne Rasmussen
Avlsanbefalinger for parson russell terrier.
Avlsanbefalinger for parson russell terrier er blevet vedtaget af DKK.

Hvalpelisten.dk

Hvalpelisten.dk er ejet og drevet af Dansk Terrier Klub.

Overvejer du en lille hundehvalp i familien har du her muligheden for et hurtigt overblik over aktuelle hvalpekuld.

Desuden har du muligheden for let at skabe kontakt til nogen af Danmarks mest engagerede Terrier opdrættere!